RUSYA VIZELER

 

Türk vatandaşları da dahil diğer yabancı ülke vatandaşları Rusya Federasyonuna giriş öncesinde Rusya Federasyonu Konsolosluklarına yada yetkili makamlarına başvurarak vize almak zorundadırlar.

Yabancı ülke vatandaşlarının Rusya Federasyonunda geçici olarak bulunabilme süresi, verilen vizenin süresine göre belirlenir. Gürcistan ve Türkmenistan dışında kalan Bağımsız Devletler Topluluğu vatandaşları (Azerbaycan, Ermenistan, Beyaz Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Tacikistan, Özbekistan ve Ukrayna) Rusya Federasyonuna vizesiz giriş hakkına sahiptirler. Vizesiz girişe izin verildiği hallerde yabancı ülke vatandaşının Rusya Federasyonunda bulunabilme süresi istisnalar dışında 90 günü aşamaz.

 

 

 


  VİZE ÇEŞİTLERİ Turistik Vize: 
Kural olarak yurt dışında bulunan Rusya Federasyonu konsolosluğu tarafından turistik belgeler (otelde kalınacağına dair rezervasyon (voucher) ve davet mektubu) karşılığında verilir. Davet ve turist vizesi genellikle seyahat acenteleri yada bu işlerle iştigal eden firmalar aracılığıyla alınmaktadır. Bazı oteller rezervasyon sırasında bu işlemi kendileri yapmaktadır. Turistik vize en fazla 30 günlük süreyle verilir. Durum bu olmakla beraber uygulamada ABD ve Kanada vatandaşları dışındaki Türkiye dahil yabancı ülke vatandaşlarına turistik vize 14 gün süreyle verilmektedir. Turist vizesinin süresi uzatılamaz. Giriş sırasında yapılacak kontrol yada mülakat sırasında çıkabilecek sorunları önlemek açısından turist amaçlı giriş yapıldığını kanıtlayacak yeterli dövizin bulundurulması tavsiye olunur. Ayrıca giriş sırasında otelde rezervasyonun bulunup bulunmadığı kontrol edilebilmektedir. Girişte ilgili belgelerin ve vizenin doğruluğundan siz sorumlu olacağınızdan, seçtiğiniz seyahat acentesi yada bu işlerle iştigal eden firmaların tecrübesinden emin olmanız gerekmektedir.   

Ticari Vize: Rusya Federasyonuna herhangi bir iş görüşmesi yapmak, iş amaçlı bulunmak yada ticari fuarlarda yer alma amaçlı seyahat eden kişilerin alması gereken vize türüdür. Yurt dışında bulunan Rusya Federasyonu Konsolosluğu yada yetkili makamlar tarafından Rus firmasının (veya diğer tüzel kişilerin)  daveti esasına göre verilir. Ticari vizenin tek girişlik, iki girişlik ve çok girişlik olmak üzere üç türü bulunmaktadır. Ticari vize Rusya Federasyonunda en çok 12 ay kalma hakkı vermektedir. Tek girişlik ve iki girişlik ticari vizeler 3 aya kadar süreyle, çok girişlik ticari vizeler ise 3 aydan 12 aya kadar Rusya Federasyonunda kalabilme hakkı vermektedirler. İstisnai durumlarda ticari vizede belirtilen ve daveti gerçekleştiren firmanın (veya diğer tüzel kişilerin) yardımıyla bu vizenin süresinin uzatılması mümkündür.

Konuk Vizesi (Özel Vize): Bu vize türünden Rusya Federasyonunu arkadaşlarını, akrabalarını yada benzeri amaçlarla ziyaret etmek isteyenler faydalanabilir. Konuk vizesi yurt dışında bulunan Rusya Federasyonu Konsolosluğu tarafından Rusya Federasyonu vatandaşının özel daveti esasında verilir. Konuk vizesi verildiği tarihten itibaren 1 sene süreyle geçerlidir ve tek girişliktir. Konuk vizesi ile Rusya Federasyonunda kalabilme süresi en çok 90 gündür. Bu vize türünün alınma sürecinin uzun sürmesi ve zorluğu sebebiyle bu vize türü yerine genelde ticari vize veya turist vizesi tercih edilmektedir. Bazen konuk vizesinin alınma işlemleri 3 ayı geçebilir. Vize başvurusunun yapılabilmesi için davet mektubunun aslı gerekmektedir.

Transit Vizesi: Yabancı ülke vatandaşının gidilen ülkeye Rusya Federasyonu toprakları üzerinden geçiş izni için verilir. Kural olarak alınması ucuz ve kolaydır ve bir ve iki girişli olabilmektedir. Transit vizesinin alınması için davet mektubuna gerek yoktur. Transit vizesi için bilet fotokopisi ve gidilen ülkenin vizesi (eğer vize gerekli ise) gereklidir. Transit vizesi Rusya Federasyonunda en çok 72 saat kalma hakkı vermektedir. Bir başka uçağa nakil yapmak amaçlı havaalanının uluslararası sahasında 24 saatten az kalınması durumunda transit vizesinin alınmasına gerek yoktur.

Diğer Vize Türleri: Turist vizesi, ticari vize, konuk vizesi ve transit vizesi dışında aile üyesi vizesi[1], eğitim vizesi[2], çalışma vizesi, tedavi vizesi, diplomatik vize, insani amaçlı vize, mülteci vizesi gibi diğer vize türleri vardır.


VİZE BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Rusya Federasyonu Konsolosluğuna vize başvurusu için aşağıdaki belgelerin ibrazı gerekir:

1. Yabancı pasaportun aslı veya onun yerine geçen belge.
2. Vize başvuru formunun doldurulması.
3. 3 resim (3x4 cm);
4. Rusya Federasyonuna giriş için resmi davet veya (seyahat amacı ile bağlı olarak) turistik belgeler.
5. Bazı durumlarda ayrıca HİV enfeksiyonunun bulunmadığına dair sertifika yada başka belgeler talep edilebilir.
NOT: Vize başvuru dilekçesi konsolosluğa şahsen veya posta aracılığıyla gönderilebilir. Konsolosluk gerekli görürse başka belgeler isteyebilir ve/veya başvuru sahiplerini mülakata davet edebilir.


YABANCILARIN KAYIT ZORUNLULUĞU

Rusya Federasyonuna giriş yapan yabancı ülke vatandaşlarının Rusya Federasyonunda Yabancıların Hukuki Durumu Hakkında Kanunun 20. maddesine göre, 3 gün içerisinde (hafta sonu ve tatil günleri hariç) pasaport ve vizesini, Pasaport Vize Kayıt İdaresine kayıt ettirmesi gerekmektedir. Kayıt işlemi pasaport veya göçmen kartı (form) üzerinde damga konulması suretiyle gerçekleştirilir. Bu damga üzerinde kayıt tarihi ve süresi yer alır. Uygulamada kayıt işlemi konaklanılan otel görevlileri tarafından gerçekleştirmekte yada daveti gerçekleştiren kişi veya firmalar aracılığıyla yapılmaktır. Eğer yabancı ülke vatandaşı bu kayıt işlemini gerçekleştirmemiş ise, soruşturma sonunda para cezası ödemek zorunda kalabilir, nedenlerine ve diğer ilişiklere bağlı olarak hatta tutuklanabilir. Böyle bir durumda asıl sorun Rusya Federasyonundan çıkış sırasında yaşanabilir. Çünkü çıkış pasaport işlemleri sırasında kayıt zorunluluğuna uyulup uyulmadığı kontrol edilmektedir. Rusya Federasyonunda 3 günden az kalacak yabancıların bu kayıt işlemini yaptırmalarına gerek yoksa da, çıkış sırasında sıkıntı yaşanmaması açısından mümkünse kayıt işleminin gerçekleştirilmesi önerilir.


GÖÇMEN KARTI

Her ne kadar geçmişten gelen alışkanlıkla Göçmen kartı olarak isimlendirilmişse de iki nüshadan oluşan ve kimlik bilgileri ve bazı diğer bilgilerin beyan edildiği formdur.

Yabancı vatandaşlar veya vatansız kişiler Rusya Federasyonuna giriş sırasında bu formu doldurmak ve bir örneğini pasaportlarıyla beraber taşımak ve kontrollerde göstermek zorundadırlar. Çocuklar için de bu formun (göçmen kartının) doldurulması gerekir. Ayrıca Rusya Federasyonu vizesinin kayıt ettirilebilmesi için göçmen kartına ihtiyaç vardır. Göçmen kartının giriş ve çıkış bölümleri (kupon "A" ve  "B") Rusya Federasyonuna giriş hakkı olan belge sahibi tarafından okunaklı, düzeltmesiz, siyah, mavi veya mor renkli mürekkep veya tükenmez kalemle doldurulmalıdır. Yabancının Rusça bilmemesi halinde pasaport veya diğer belgede yazılı şekilde Latin harfleriyle formun doldurması mümkündür. Göçmen kartının giriş mühürlü olan giriş bölümü (kupon "A")  Rusya Federasyonuna giriş sırasında sınır kapısı görevlilerince alınır ve giriş noktasındaki göçmen kontrol noktasına iletilir. Göçmen kartının çıkış bölümü (kupon "B") seyahat süresince yabancı kişide kalır ve Rusya Federasyonundan çıkış sırasında gümrük görevlilerine teslim edilir. Çıkış sırasında göçmen kartını teslim etmeyen yabancının Rusya Federasyonuna tekrar girişi bu sebepten dolayı engellenebilir.

Yabancı kişilere göçmen kartı şu kişiler tarafından verilir:
а) Hava (deniz, nehir) ulaşım araçlarıyla yolculuk sırasında - mürettebat tarafından;
b) Demiryolu ulaşım araçları ile yolculuk sırasında  - tren görevlileri tarafından;
c) Otobüsle yolculuk sırasında - şoför tarafından;
d) Şahsi otomobil veya yaya yolculuğu sırasında - sınır kapısı görevlileri tarafından;
e) Sınır giriş kapılarında da temin edilebilir.

Not: Göçmen kartı formunun sınır kapısı kontrolleri öncesi havaalanında (limanda) doldurulması mümkündür. Göçmen kartı ücretsizdir. 


ÖNEMLİ HUSUSLAR

1-) Türk vatandaşlarının ziyaret amacına uygun vize almaları gerekmektedir. Uygulamada bu konu ile ilgili sorunlar çıkmakta, sınır kapılarındaki görevliler tarafından yapılan inceleme sırasında yolcuların beyan ettikleri seyahat amaçları ile vize türü arasında farklılık bulunması durumunda vize olmasına rağmen Rusya Federasyonuna giriş yapılamamaktadır. Rusya Federasyonuna giriş izni verilmeyen yolcular geri dönmek zorunda kaldıklarından havaalanı yada sınır kapılarında saatlerce bazen de daha uzun beklemek zorunda kalmaktadırlar.

2-) Yeni pasaport alan vatandaşlarımızın, Rusya Federasyonuna giriş veya çıkış yapmadan önce Rusya Federasyonu vizelerini eski pasaportlarından yeni aldıkları pasaporta geçirtmesi gerekmektedir. Bunun için Rusya Federasyonunda Pasaport ve Vize İdaresi (OVİR), Türkiye'de ise Rusya Federasyonu Konsolosluğuna başvurmak gerekir. İptal edilen eski pasaportlarda yer alan Rusya Federasyonu vizeleri giriş çıkış sırasında geçerli olmamaktadır.

3-) Göçmen kartının kaybı veya hasarı durumunda 3 gün içinde bunun  İçişleri Bakanlığının kayıt yerini bilgilendirmek üzere bölgesel organlarına bildirilmesi ve yerine geçen belgenin alınması gerekir. Konakladığınız otel görevlileri bu hususta yardım edebilir. Göçmen kartının ibraz edilememesi durumunda para cezasına muhatap olabilirsiniz.

4-) Rusya Federasyonuna giriş sırasında kural olarak 10,000 Amerikan Doları (veya bu miktar değerindeki diğer dövizler)  ve bu miktarı aşan dövizin tamamının deklere edilmesi gerekir. Çıkışta ise, 3,000 Amerikan Doları (veya bu değerdeki diğer dövizler) ve bu miktarı aşan dövizin tamamının deklere edilmesi zorunludur. 10,000 Amerikan Dolarını aşan dövizin ülkeden çıkarılması için Rusya Federasyonu Merkez Bankasından  izin alınması gerekir.

Uygulamada, girişte  10,000 Amerikan Dolarını ve aşan dövizin tamamının deklere edilmesiyle çıkışta yine deklere de bulunulması halinde bir problemle karşılaşılmamaktadır. Yüksek miktarlardaki döviz transferlerinin ilgili ülke kambiyo mevzuatlarına uygun olarak bankalar vasıtasıyla yapılması önerilir. Yukarıda açıklanan miktarların değişikliğe uğrayıp uğramadığı seyahat öncesinde araştırılmalı mümkünse giriş ve çıkış öncesinde de gümrük görevlilerine danışılmalıdır. Herhangi bir problemle karşılaşılmaması açısından rakam sınırlarına bakılmaksızın giriş ve çıkışta deklere formunun doldurulması Rusya Federasyonunda bulunulduğu sürede yapılan harcama ve döviz bozdurma belgelerinin çıkışa kadar saklanması tavsiye olunur.

5-) Rusya Federasyonuna Giriş ve Rusya Federasyonundan Çıkış ile İlgili Kanunda yapılan değişiklikler ile vize makamlarına ve  sınır kapısı görevlilerine geniş takdir hakkı getiren düzenlemeler yapılmış,  genel güvenlik, genel sağlık, genel kamu düzeninin korunması açısından yabancıların Rusya Federasyonuna girişi kısıtlanabilmektedir. Bu düzenlemeler arasında bazı diplomatik görevliler dışında diğer yabancı ülke vatandaşlarından Rusya Federasyonunda geçerli sağlık poliçesinin aranması şartı dikkat çekicidir. Aslında benzer düzenlemeler pek çok ülkede mevzuatında da yer almaktadır. Seyahatiniz esnasında sorulması halinde gösterilmek üzere böyle bir sağlık poliçenizin (mümkünse Rusça'ya çevrilmiş hali) olması ve bu poliçeyle irtibatlı sağlık kuruluşları hakkında bilgi sahibi olmanız faydalı olabileceği düşüncesindeyiz. Uygulamada sağlık poliçesinin olmaması nedeniyle sınır kapısından kimsenin çevrildiğine dair bir bilgimiz yoktur.

İlgili Bilgiler İlk defa seyahat edeceğiniz bir ülke girişinde herhangi bir problemle karşılaşmamanız açısından verilmiştir. Rusya Federasyonuna giriş, Türkiye yada herhangi bir Avrupa ülkesine girişten farklı değildir. Başta Moskova olmak üzere pek çok büyük yerleşim yerine herhangi bir kaygı duymadan gidebilirsiniz. Uygulamada nadiren farklı uygulamalarla karşılaşabilirseniz de aksaklıklar gün geçtikçe ortadan kaldırılmaktadır.

  

 
 

 

 
 
RUSYADAYİZ.BİZ altıntıdır.
 

 

 

 

 

KONULAR ;


.: DİKKAT EDİLECEK KONULAR
.: RUSYA FEDERASYONUNUN TÜRKİYE BÜYÜKELÇİLİĞİ
.: RUSYA GENEL EKONOMİK DURUM
.: RUSYA KÜLTÜR VE TURİZM
.: RUSÇA KONUŞMA KLAVUZU VE DERSLER
.: GERÇEKLERLE VE RAKAMLARLA RUSYA

.: RUSYA MOSKOVA'DA ELÇİLİKLER
.: RUSYA'YA ULAŞIM
.: RUSYA VİZELER
.: RUSYA RESMİ TATİLLER
.: RUSYA'DA OTELLER
.: RUS ELÇİLİKLERİ
.: RUSYA ÜLKE KİMLİĞİ
.: RUSYA HAKKINDA PRATİK BİLGİLER
.: RUSYA İLE ARAMIZDAKİ TİCARET ANLAŞMALARI

.: MOSKOVA VİZESİ

.: Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma

 

RUSYA HAKKINDA DETAYLAR ;

 

Rusya Federasyonu (Rusça: Росси́йская Федера́ция, Rossiyskaya Federatsiya), kısaca  Rusya (Rusça: Росси́я, Rossiya). Doğu Avrupa ile kuzey Asya'ya yayılmış, ve 17,075,400 km²'lik yüzölçümü ile dünyanın en geniş ülkesidir. Nüfus olarak ise sıralamada sekizincidir
Devletin Adı              : Rusya Federasyonu
Başkenti                    : Moskova
Yönetim Biçimi          : Cumhuriyet
Resmi Dili                  : Rusça
Dini                            : Ortodoks, İslam
Para Birimi                : Ruble
Paritesi (USD Dolar)  : 1$=24,30  Ruble
Nüfus             : 142,2 (1 Ocak 2007)Kadın  :   76,3Erkek  :   59,9
Sınır Komşuları : Azerbaycan (284 km), Beyaz Rusya (959 km), Çin (3,645 km), Estonya (294 km), Finlandiya (1,313 km), Gürcistan (723 km), Kazakistan (6,846 km), Kuzey Kore (19 km), Litvanya (217 km), Letonya -Kaliningrad Bölgesi (227 km), Moğolistan (3,485 km), Norveç (196 km), Polonya- Kaliningrad Bölgesi (206 km), Ukrayna (1,576 km)

 

KAYIT (REGİSTRE) İŞLEMİ ZORUNLULUĞU
RF'ye  giriş yapan her yabancı ülke vatandaşı, sahip olduğu vizenin türüne bakılmaksızın vize ve pasaportunu ilgili mercilerde üç çalışma günü içinde kayıt ettirmek zorundadır. Turist vizesi ile RF'ye giriş yapmış ve/veya RF'de bulunacağı süre zarfında otelde kalacak kişilerin "registre" işlemi kalacakları  otellerde yapılmaktadır. Bu husunda dışında kalan kişiler ise  "registre" işlemini kendilerini davet eden  kişi veya şirket/kurum  aracılığı ile OVIR'de (Yabancılar Dairesi) yaptırmak zorundadırlar.     
Yukarıda yer alan hususlara  uymayan kişiler hakkında yasal işlemler yapılarak  6 aydan 2 yıla kadar  hapis cezası verilebilmektedir.

 

RUSYA VİZESİ ALMAK HİÇ BU KADAR KOLAY OLMAMIŞTI

TEL: 0212 293 93 35

ÜSTE ÇIK